logo

7 sfaturi despre reducerea diferențelor salariale dintre femei și bărbați

Doar 6% dintre femei se situează în grupul celor mai bine plătiți angajați. Comparativ, 13% dintre bărbați fac parte din acest grup. În prezent, există multe discuții cu privire la remunerarea inegală a bărbaților și a femeilor. Acest fenomen este deosebit de complex, iar portalul Paylab prezintă factorii care contribuie la reducere diferențelor salariale.


https://www.paylab.com/blog/wp-content/uploads/sites/23/gender_gap_cover_1-688x244.png


Sfatul Paylab pentru femei este că una dintre cele mai bune arme în lupta împotriva salarizării necorespunzătoare este monitorizarea regulată a salariilor acordate pe piață pentru funcția respectivă și negocierea asertivă a condițiilor salariale.

1. Alegerea studiilor și a profesiei în conformitate cu cerințele pieței

Deciziile legate de profesie și studii reprezintă premisa de bază care determină carierele femeilor, ceea ce înseamnă salariul pe care îl vor avea. Femeile se axează mai mult pe domenii non-tehnice de studiu. În mare măsură, ele decid în funcție de percepția lor asupra societății și de pozițiile în care văd că lucrează preponderent femei. Femeile au o tradiție îndelungată de a lucra în anumite profesii - în special în posturile de prim contact în care este necesară empatia, cum ar fi servicii de asistență pentru clienți, asistență medicală, școli și grădinițe, asistență socială etc. Din păcate, acestea sunt poziții cu o compensație financiară mai mică.

Pe piața forței de muncă a viitorului, femeilor ar trebui să li se reamintească în mod constant că ar trebui să se axeze pe alte poziții, poate chiar neobișnuite pentru femei, în domenii mai progresive și în prezent dominate de bărbați, unde nu este necesară forța fizică. Acestea sunt în special știința, cercetarea și tehnologia. Este necesar să educăm elevele în acest sens, înainte de momentul în care sunt puse în situația de a-și alege educația ulterioară.

 Doar 6% dintre femei se situează în grupul celor mai bine plătiți angajați. Comparativ, 13% dintre bărbați fac parte din acest grup. În prezent, există multe discuții cu privire la remunerarea inegală a bărbaților și a femeilor. Acest fenomen este deosebit de complex, iar portalul Paylab s-a concentrat pe 7 aspecte care contribuie semnificativ la reducerea diferențelor salariale.

2. Îmbunătățirea abilităților digitale vă crește nivelul de atractivitate pe piața muncii

Bărbații se axează mai mult pe tehnologie și inovație IT. Educația digitală - cunoașterea programelor de calculator, a serviciilor și a instrumentelor on-line - este în prezent factorul determinant pe piața muncii, iar acest sector se numără printre cele mai bine plătite. Femeile sunt încă în minoritate când vine vorba de tehnologie și IT.

Îmbunătățirea abilităților IT este, de asemenea, o modalitate de a crește atractivitatea dvs. pentru angajatorii care caută noi angajați în marketing, administrație, resurse umane, economie și alte domenii de activitate. Internetul oferă în prezent o multitudine de tutoriale cu care vă puteți îmbunătăți educația. Acest lucru este în mare măsură ajutat de popularizarea femeilor în domeniul tehnologiei informației prin diferite inițiative sociale, cum ar fi Women in Tech. Potrivit Paylab, majoritatea femeilor angajate în IT lucrează în testare și ca analiști.
http://www.paylab.com/blog/wp-content/uploads/sites/23/gender_gap_ledership_gender_diversity_paylab.png

3. Femeile pe poziții de conducere motivează și consolidează diversitatea

Modul în care femeile sunt percepute în societate depinde în mare măsură de numărul de femei care lucrează în calitate de funcționari publici în parlamente și alte poziții legislative și executive importante din fiecare țară. Femeile care ocupă poziții de conducere reprezintă modele de rol care încurajează alte femei. Adesea femeile au puncte de vedere diferite asupra anumitor aspecte, ceea ce contribuie la pluralitatea de vederi și opinii. Includerea femeilor pe poziții de conducere este unul dintre criteriile formulate de Forumul Economic Mondial în elaborarea clasamentului țărilor în raportul internațional privind diferențele de gen la locul de muncă.

Doar puține femei pot ocupa posturi de conducere de top. Există în prezent o mulțime de critici împotriva cotelor obligatorii, însă concluziile multor studii (Peterson Institute, Morgan Stanley) confirmă efectul pozitiv al diversității de gen asupra managementului, care poate fi măsurat prin îmbunătățirea rezultatelor economice ale companiilor.

Unul dintre indicatorii maturității unei țări este ponderea femeilor antreprenor care au avut curajul de a-și înființa propria afacere. Din nou, în comparație cu bărbații, femeile reprezintă o minoritate. Cele mai multe companii sunt încă conduse de bărbați. Monitorul de compensații Paylab a descoperit, de asemenea, că există mai mulți bărbați decât femei pe poziții de management în corporații (efect de plafon de sticlă). Ponderea femeilor în managementul societății exprimă o anumită maturitate și deschidere a culturii companiei. Mulți angajatori moderni au început să ia în serios acest indicator.

Compară-ți salariul!

4. Comunicarea transparentă a salariilor în cadrul companiilor

În prezent, companiile investesc foarte mult în consolidarea brandului lor de angajator. Doresc să devină un angajator atractiv atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Din punctul de vedere al remunerării angajaților, acestea se străduiesc să-și facă salariile mai transparente și mai corecte. Cu toate acestea, există doar câteva companii care fac acest lucru din proprie inițiativă.

Germania, Islanda, Austria, Suedia, Finlanda și Franța au introdus diferite "legi de raportare" care obligă companiile să reducă diferențele de gen. Cazul de anul trecut de remunerare inegală a angajaților la BBC a declanșat acest proces și în Marea Britanie. Conform legii, până în aprilie 2018, toate companiile care au peste 250 de angajați (aproximativ 9000 de întreprinderi cu un total de 15 milioane de angajați) trebuie să publice diferența de salarii și prime pentru bărbați și femei. Companiile trebuie să publice aceste informații atât pe site-ul propriu, cât și pe site-urile web ale clienților și furnizorilor acestora, ceea ce va afecta în mod direct modul în care societatea respectivă este percepută de către public. O serie de companii au recunoscut că, dacă nu ar fi fost obligate să facă acest lucru prin lege, probabil că nu ar fi acordat atenție diferenței de gen.

5. Creșterea ocupării forței de muncă în rândul femeilor

Diferența dintre remunerarea femeilor și a bărbaților este, în mare măsură, influențată de disponibilitatea locurilor de muncă. Cu alte cuvinte, ce condiții oferă statul femeilor pentru a le motiva să lucreze. Pe piața muncii, procentul bărbaților angajați este încă mai mare decât procentul femeilor angajate. Acest decalaj se închide treptat datorită modului de viață modern, îmbunătățirii condițiilor de muncă și emancipării femeilor.

Statisticile Uniunii Europene sugerează că acest decalaj diferă de la țară la țară. Este cel mai mic în țările nordice, cum ar fi Finlanda, Norvegia și Suedia, precum și în statele din Balcani, unde lucrează aproximativ același procent de bărbați și femei. Pe de altă parte, gradul de angajare a femeilor în țările Europei Centrale a rămas același de mult timp, iar diferența este mai pronunțată. În mare măsură, acest lucru este cauzat de lipsa locurilor de muncă ce oferă un program de lucru flexibil.

 

6. Norma parțială ca bilet de intrare pe piața forței de muncă

Pentru mamele care lucrează, locurile de muncă cu normă parțială reprezintă adesea singura modalitate de a combina cu succes viața profesională cu cea de familie. În timp ce în Țările de Jos 74% din totalul femeilor angajate lucrează cu normă redusă, media UE-28 este de aproximativ o treime din această valoare. Germania, Austria, Belgia și Marea Britanie oferă condiții relativ bune pentru femei, aproape jumătate dintre acestea lucrând cu normă parțială. Pe de altă parte, țările cu trecut comunist au încă mult de recuperat, deoarece doar o zecime din femei lucrează cu normă parțială. Timpul flexibil de lucru ajută femeile să rămână pe piața muncii și să obțină independență financiară. Aici trebuie să adăugăm că doar puține femei pot realiza progrese în carieră și obține salarii rezonabile în timp ce lucrează cu normă parțială. O tranziție treptată la un loc de muncă cu normă întreagă le îmbunătățește șansele de evoluție ca salarizare și carieră.

 http://www.paylab.com/blog/wp-content/uploads/sites/23/paylab_gender_gap_parenting_unpaid-work.png

7. Implicarea sporită a taților în îngrijirea copilului

Nașterea și îngrijirea copiilor reprezintă un rol important pentru femei, care implică și îngrijirea familiei și a gospodăriei. Prin urmare, este normal ca unele femei să prefere o pauză de carieră extinsă. Cu toate acestea, o astfel de absență pe termen lung are un impact semnificativ asupra salariilor acestora. Cu alte cuvinte, în timp ce femeia rămâne acasă cu copilul, bărbatul care lucrează pe aceeași poziție își continuă cariera și îi crește salariul. Când femeia se întoarce la poziția ei, bărbatul este deja cu mult înainte ca salariu. Acest lucru se aplică și femeilor fără copii. În prezent există o mulțime de dezbateri despre faptul că femeile nu ar trebui să se simtă penalizate pentru că au ales să fie mame. Întreținerea casei și a familiei încă se consideră muncă neplătită, și multe țări au început să introducă legislație care să motiveze tații să se implice mai mult în îngrijirea familiei, facilitând astfel revenirea femeii la locul de muncă și reducând diferențele de gen.



Compară-ți salariul!




Daniela Beráková

CÂȘTIGI CÂT MERIȚI?

Obțineți o comparație salarială personalizată gratuită.

Intră în chestionar