Cum au evoluat salariile românilor?

Salariul mediu net pe economie în luna aprilie (ultima lună pentru care există date publice) a fost de 2.713 lei, în creștere față de luna precedentă cu 9 lei, arată datele de la Institutul Național de Statistică.


În luna aprilie, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale, inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13- lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște, mai arată datele INS.

Cele mai semnificative creșteri salariale ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului și gazelor naturale (23,2%), cu 20% în extracția cărbunelui, respectiv cu 18,8% în activități de servicii anexe extracției.


În ce privește scăderile câștigului salarial mediu net față de luna martie, acestea au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, de încasările mai mici, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (33,3%), respectiv cu 14,6% în extracția minereurilor metalifere, mai arată datele de la INS.


Compară-ți salariulȘtiri și articole

21
Feb.
Cum influențează o diplomă universitară salariul

Cercetările arată că atunci când părinții au studii universitare este foarte probabil ca și copiii lor să meargă la facultate. Învățământul superior reprezintă o oportunitate pentru mulți tineri de a face schimbări pozitive în viața lor și de a combate sărăcia. Dar ce alte avantaje oferă studiile universitare? Paylab.com și-a propus să răspundă la această întrebare dintr-o perspectivă mai amplă.

15
Nov.
Vrei să știi cât câștigă colegii tăi de serviciu?

Nu ești singurul. Aproape trei sferturi dintre angajați ar dori să știe cât câștigă colegii lor. Venitul rămâne un subiect tabu în țările europene. Companiile încearcă, de obicei, să păstreze secretul datelor salariale și foarte puțini angajatori includ informații privind salariul oferit în anunțurile de angajare. Există însă companii care au demarat inițiative de a-și convinge angajații că remunerația oferită este corectă. Iată ce cred oamenii despre salarii și afișarea publică a acestora.

31
Oct.
Top 10 orașe digitale nomade din Europa Centrală și de Est

Nomazii digitali pot lucra de la distanță în timp ce călătoresc și descoperă în noi părți ale lumii. Pentru o lungă perioadă de timp Bali, insula din Indonezia, sau Chiang Mai din Thailanda au fost cele mai atractive locuri pentru nomazi datorită plajelor exotice și a costurilor de operare scăzute, dar în ultimul timp nomazii s-au îndrăgostit de orașele din Europa Centrală, cum ar fi Budapesta, Praga și Tallinn. Aceste orașe sunt acum paradisuri digitale.