logo

Cum au evoluat salariile românilor?

Salariul mediu net pe economie în luna aprilie (ultima lună pentru care există date publice) a fost de 2.713 lei, în creștere față de luna precedentă cu 9 lei, arată datele de la Institutul Național de Statistică.


În luna aprilie, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale, inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13- lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște, mai arată datele INS.

Cele mai semnificative creșteri salariale ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului și gazelor naturale (23,2%), cu 20% în extracția cărbunelui, respectiv cu 18,8% în activități de servicii anexe extracției.


În ce privește scăderile câștigului salarial mediu net față de luna martie, acestea au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, de încasările mai mici, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (33,3%), respectiv cu 14,6% în extracția minereurilor metalifere, mai arată datele de la INS.


Compară-ți salariul
Mihaela Pascari

CÂȘTIGI CÂT MERIȚI?

Obțineți o comparație salarială personalizată gratuită.

Intră în chestionar