logo

Cum poți convinge specialiștii IT să accepte un job

Sectorul IT a fost primul care a anunțat disproporția dintre numărul de joburi disponibile și candidații cu abilități și cunoștințe adecvate. Prin urmare, HR managerii fie au început să fie creativi, să investească în campanii de employer branding, fie au deschis granițele pentru recrutare.

Portalul Paylab s-a axat pe specialiștii IT din țările baltice, din Balcani și din Europa Centrală în efortul de a ancheta disponibilitatea acestora de a lucra în străinătate. Un număr de 4.343 de specialiști IT care lucrează în această regiune în 11 țări din Europa Centrală și de Est (CEE) au participat la un studiu Paylab la începutul anului 2017. Studiul a inclus în principal ingineri software, specialiști tehnici și programatori. Potențialul mai mare de câștig a fost motivul principal invocat pentru acceptarea unui loc de muncă în străinătate, având în vedere că aceștia pot câștiga cel puțin dublu în Europa de Vest decât în țara lor de origine.Salariile specialiștilor IT în țările baltice, în Europa Centrală și în țările balcanice, exprimate în Euro.

Regiune

Țară

Portal local Paylab

Numărul profilurilor salariale ale specialiștilor IT

Salar brut mediu pe lună, în Eur

MINIM

MAXIM


Estonia

Palgad.ee

2.064 profiluri

1.866

1.166

2.796

Țările Baltice

Lituania

Manolga.it

3.016 profiluri

1.480

766

2.447


Letonia

Algas.lv

1.961 profiluri

1.689

894

2.882

V4

Polonia

PensjoMetr

376 profiluri

1.560

777

2.624


Cehia

Platy.cz

10.221 profiluri

1.602

948

2.466


Slovacia

Platy.sk

7.983 profiluri

1.670

1.000

2.585


Ungaria

Fizetesek.hu

5.344 profiluri

1.532

811

2.432

Balcani

Slovenia

Placa.si

2.558 profiluri

2.061

1.300

3.000


Croația

MojaPlaca.hr

2.914 profiluri

1.488

802

2.330


Serbia

InfoPlate.rs

2.914 profiluri

1.488

802

2.330


Munte-negru

Plati.me

120 profiluri

702

400

1.050


Bosnia și Herț.

Plata.ba

516 profiluri

1.172

660

1.787

Europa de Vest

Finlanda

Palkkadata.fi

5.068 profiluri

3.885

2.700

5.200

Marea majoritate a specialiștilor din domeniul tehnologiei informației (IT) sunt interesați în mod deosebit de noi oportunități de job și monitorizează constant opțiunile disponibile pe piața muncii, chiar dacă au în prezent locuri de muncă stabile și nu își caută un alt job. Un studiu global Stackoverflow pentru caracterizarea comportamentului profesional al specialiștilor IT a confirmat acest lucru. Studiul arată că doar 13,1% dintre developeri caută în mod activ un loc de muncă, însă 75,2% dintre aceștia sunt interesați să afle despre noi oportunități de angajare.

IT technitian, Programmer, IT specialists, IT talents

 

Pe baza celui mai recent European Digital City Index, orașele precum Bratislava, București, Sofia, Ljubljana, Tallinn, Riga și Budapesta sunt considerate adevărate focare ale forței de muncă din IT, în ceea ce privește calitatea abilităților lor. Unii denumesc regiunea ECE (Europa Centrală și de Est) „Valea Dunării” (trimitere la Silicon Valley– n.t.) datorită concentrării mediului de afaceri inovator, subiect abordat de Financial Times. Investitori din întreaga lume clasează această regiune pe locul trei ca importanță, după Europa de Vest și SUA. În Studiul de Atractivitate EY 2017, cu aplicare globală, regiunea ECE a fost clasată ca fiind competitivă și atractivă, iar țările din regiune s-au clasat pe primele poziții în ceea ce privește atragerea investițiilor străine și crearea de noi locuri de muncă.

Specialiștii IT din țările baltice, din Balcani și Europa Centrală, deschiși oportunităților de angajare în străinătate

Specialiștii IT din țările baltice, Europa Centrală și Balcani sunt deschiși la oportunități de muncă atractive și exprimă o dorință relativ ridicată de a călători în străinătate în interes de serviciu. Doar 22% dintre cei care lucrează în sectorul IT în țările din Europa Centrală și de Est exclud în totalitate munca în străinătate. O treime din IT-ști ar fi dispuși să călătorească peste hotare pentru o perioadă de până la câteva luni, iar 22% ar fi dispuși să lucreze în străinătate mai mult de un an dacă li s-ar face o ofertă cu adevărat atractivă.


Ar fi dispuși specialiștii IT să plece în străinătate pentru a-și găsi un loc de muncă?

Baza: 4.343 specialiști IT din Europa Centrală și de Est

IT talents in CEE region

Europa Centrală și de Est (scor global); Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina

Da, însă doar pentru câteva săptămâni
Da, însă doar pentru câteva luni
Da, pe o perioadă de peste un an Poate Nu

Cel mai bun mod de a-i convinge să facă mutarea este o combinație de compensații și beneficii care depășesc condițiile de acasă. Venituri mai ridicate garantate și opțiuni atractive de dezvoltare personală și profesională ar convinge până la 57% dintre specialiștii IT din regiune. Paylab dispune de date salariale pentru peste 40 de posturi IT tehnice din regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud.

Salariile mai mari, principala atracție de emigrare pentru specialiștii IT din est

Profesioniștii IT câștigă peste medie în țările lor de origine, dar rămân în căutarea unor mutări în carieră care le-ar putea îmbunătăți salariile și mai mult. O opțiune atractivă pentru o siguranță financiară superioară ar fi munca în străinătate în aceeași profesie pentru o perioadă predeterminată, pe proiecte interesante și cu condiții de muncă mai bune decât cele de acasă.

IT specialist travel remote work

Cel de-al doilea factor ca importanță care i-ar motiva să-și facă bagajele îl reprezintă oportunitățile atractive de carieră. Persoanele din sectorul IT sunt atrase de provocări tehnice care le oferă șansa de a lucra cu tehnologii de calitate și de a participa la proiecte interesante și însemnate.

Care dintre oportunitățile de mai jos ar convinge profesioniștii IT să se mute în străinătate și să lucreze de acolo?

Baza: 4.343 specialiști IT din Europa Centrală și de Est


key factor employee to work abroad


Garanția unui salariu mai bun

Posibilități mai bune pentru carierea mea

Posibilitatea de a-mi aduce cu mine membrii familiei

Noi abilități și experiențe

Posibilitatea îmbunătățirii abilităților mele lingvistice

Ajutor din partea angajatorului în procesul de mutare în străinătate


Companiile își sporesc șansele de a atrage specialiști IT din regiunea Europei Centrale și de Est atunci când ofertele lor includ posibilitatea de a aduce membrii apropiați ai familiei în cazul contractelor pe termen lung. Acesta este al treilea cel mai important factor cu cea mai mare pondere în hotărârea de emigrare în străinătate în scop de serviciu în rândul specialiștilor IT. Separarea pe termen lung de familie și prieteni este cel mai important factor care îi împiedică să plece.

Care dintre factorii de mai jos ar descuraja profesioniștii IT să lucreze în străinătate?

Baza: 4.343 specialiști IT din Europa Centrală și de Est




key barriers wotking abroad career abroad


Separare pe termen lung de familie și prieteni

Anxietate legată de noul mediu

Comunicare într-o limbă străină

Temeri de dezavantajare și discriminare la locul de muncă

Călătoritul

Temeri legate de deteriorarea stării de sănătate în străinătate


Avantajele majore ale activității IT sunt: posibilitatea de a lucra la distanță și de a comunica online, întâlnirile față în față fiind înlocuite din ce în ce mai mult cu apelurile video. Mulți specialiști IT vorbesc limba engleză și lucrează ca freelanceri pe piețele lor locale. Acest grup reprezintă aproximativ 10% din forța de muncă IT, conform statisticilor globale. Alte oportunități de cooperare pe care companiile le exploatează includ înființarea de sucursale locale care angajează specialiști IT în țara respectivă la salarii locale și colaborarea sub formă de muncă la distanță.

Grupul Alma Media deține o rețea de portaluri salariale locale pentru întreaga regiune baltică, a Balcanilor și Europei Centrale și de Est, cu metodologie identică de achiziție a datelor sub brandul Paylab, și deține date privind salariile și beneficiile aferente locurilor de muncă și pozițiilor individuale.

IT talents Europe, Danube Region, startup,


Locuri de muncă în sectorul IT pentru care deținem date salariale: Programator, Inginer Service, Tehnician Service, Administrator de Sistem IT, Administrator de Rețea IT, Administrator de Sisteme, Web Designer, Consultant IT, Analist baze de date, Analist IT, IT Project Manager, Specialist de securitate, IT Architect, Specialist IT, Webmaster, Inginer Software, Administrator de baze de date, Inginer sisteme, Programator .NET, Programator ABAP, Programator ASP.NET, Programator C, Programator C ++, Programator C ++, Programator Perl, programator PHP, programator Python, programator tehnic, programator Objective-C, Expert Experiență Utilizator, Specialist în Business Intelligence, Developer Android, Developer iOS, Programator Javascript, Scrum Master.


Compară-ți salariul!




Daniela Beráková

CÂȘTIGI CÂT MERIȚI?

Obțineți o comparație salarială personalizată gratuită.

Intră în chestionar