Cum să afli salariul pentru un post vacant înainte de a merge la interviu?

Cu toții știm că sunt puține companii care divulgă informații despre grilele de salarizare, întrucât, uneori, pot obține un angajat nou pe bani mai puțini decât bugetul estimat.


Totuși, există câteva modalități prin care poți afla salariul înainte să ajungi la interviu și să-ți dai seama dacă mai are sens să mergi sau să aplici pentru alte companii.

Apelează la prieteni

Având în vedere că în România încă nu există o transparență în ce privește salariile oferite de companii, poți apela la lista de prieteni, mai apropiați sau cei cu care vorbești doar pe rețelele de socializare. Cu siguranță te vor pune la curent cu o medie a salariilor oferite în organizația respectivă.

Platformele online îți pot fi de ajutor

Așa cum angajatorii se sfiiesc să spună ce salarii oferă pe anumite poziții, foștii angajați sau chiar cei actuali nu ezită să o spună. Există deja diverse platforme online unde poți afla dacă salariile oferite de companii sunt pe nivelul așteptărilor tale. Tot acolo, poți afla și beneficiile oferite sau chiar cum este mediul de lucru.

Totuși, trebuie să știi că foștii angajați au tendința de a spune lucruri mai puțin bune despre compania în care au lucrat, căci de aia au plecat, au avut anumite nemulțumiri. Sigur, nu este o regulă generală.


Presa locală oferă astfel de informații

Tot mai multe publicații din piață vin în ajutor candidaților care sunt în căutarea unui job și publică diverse informații despre salariile pe care le poți obține.

Chiar dacă nu găsești salariul oferit de o anumită companie, măcar te poți pune la curent cu nivelul salarial mediu din domeniul respectiv. Această metodă te va ajuta să-și setezi așteptările când mergi la interviul de recrutare.

Întreabă recrutorul

Adesea, recrutorii nu furnizează prea multe detalii despre un job atunci când te sună, însă nici nu refuză să răspundă dacă îi întrebi. Așa că încearcă să întrebi tot ce te interesează despre jobul pentru care ai fost sunat. De asemena, poți spune recrutorului ce salariu îți dorești. Iar el, dacă va crede că nu te încadrezi în bugetul alocat pentru poziția respectivă, ar putea să-ți spună să nu bați drumul degeaba.


Compară-ți salariulȘtiri și articole

21
Feb.
Cum influențează o diplomă universitară salariul

Cercetările arată că atunci când părinții au studii universitare este foarte probabil ca și copiii lor să meargă la facultate. Învățământul superior reprezintă o oportunitate pentru mulți tineri de a face schimbări pozitive în viața lor și de a combate sărăcia. Dar ce alte avantaje oferă studiile universitare? Paylab.com și-a propus să răspundă la această întrebare dintr-o perspectivă mai amplă.

15
Nov.
Vrei să știi cât câștigă colegii tăi de serviciu?

Nu ești singurul. Aproape trei sferturi dintre angajați ar dori să știe cât câștigă colegii lor. Venitul rămâne un subiect tabu în țările europene. Companiile încearcă, de obicei, să păstreze secretul datelor salariale și foarte puțini angajatori includ informații privind salariul oferit în anunțurile de angajare. Există însă companii care au demarat inițiative de a-și convinge angajații că remunerația oferită este corectă. Iată ce cred oamenii despre salarii și afișarea publică a acestora.

31
Oct.
Top 10 orașe digitale nomade din Europa Centrală și de Est

Nomazii digitali pot lucra de la distanță în timp ce călătoresc și descoperă în noi părți ale lumii. Pentru o lungă perioadă de timp Bali, insula din Indonezia, sau Chiang Mai din Thailanda au fost cele mai atractive locuri pentru nomazi datorită plajelor exotice și a costurilor de operare scăzute, dar în ultimul timp nomazii s-au îndrăgostit de orașele din Europa Centrală, cum ar fi Budapesta, Praga și Tallinn. Aceste orașe sunt acum paradisuri digitale.