logo

Cum să negociezi salariul și condițiile de muncă

E momentul favorabil pe piața muncii să-ți negociezi condiții de care să fii cu adevărat mulțumit. Profesioniștii din resurse umane sunt creativi și inventivi pentru a atrage și păstra cele mai bune talente pentru companiile lor.

https://www.paylab.com/blog/wp-content/uploads/sites/23/negotiation_salary-Best_tips_cover-688x244.png

Toate companiile își evaluează angajații intern pe baza valorii adăugate pe care o aduc business-ului, pe baza abilităților de lider, a suportului oferit, a relațiilor dezvoltate și, în special, a rentabilității investiției (ROI-ul) pe care o oferă. Dacă ești unul dintre angajații „cheie” ai companiei, este bine să-ți cunoști atât valoarea internă, cât și valoarea de piață globală prin compararea salariului pe portalul Paylab.com.

Următorul pas este să îmbini aceste informații interne și externe și discuți deschis cu managerul despre așteptările privind progresele salariale în cadrul interviului de evaluare a performanței. Dacă compania în care lucrezi nu are un interviu de evaluare în mod regulat pentru revizuirea salariilor, e un moment potrivit pentru o astfel de etapă activă. Poți veni chiar tu inițiativa după încheierea cu succes a unui proiect, dacă ai jucat un rol major în aducerea de noi clienți sau în creșterea vânzărilor, ai generat economii de costuri, ai eficientizat procese sau ai asigurat creșterea satisfacției clienților etc.

Cum ne promovăm interesele la locul de muncă?

Cele mai mari temeri în comunicarea cerințelor noastre la locul de muncă sunt reacțiile și sentimentele negative de cealaltă parte a mesei de negociere. Este vorba de o discuție incomodă pe care e nevoie să o inițiezi. O altă temere ar fi că pretențiile tale afectează negativ relațiile la locul de muncă, și chiar faptul că șeful va avea resentimente față de tine. Potențiala pierdere a locului de muncă reprezintă o altă temere des întâlnită, oare managerul va încerca să caute o alternativă mai ieftină după ce i-ai comunicat nemulțumirea față de salariu?. Aici este important să înțelegi că solicitarea unei măriri a salariului este justificată deoarece piața locurilor de muncă se comportă ca orice altă piață supusă legilor cererii și ofertei. Companiile au intervale salariale definite pentru funcțiile sale, iar unele chiar includ creșterea anuală a costurilor salariale în activitățile de planificare. În prezent, companiile încearcă să atragă angajați oferindu-le pachete de motivare atractive.

compensation package, job conditions, employee benefits, perks

Ce anume îți dorești și de ce?

Negocierile implică o cantitate enormă de energie, motiv pentru care e nevoie să-ți acorzi timp pentru a pregăti cu adevărat argumentele și mesajul pe care vrei să îl comunici angajatorului. Trebuie să părăsești zona de confort și să te gândești bine la așteptările personale în carieră, unde dorești să ajungi și principalii factori motivaționali din spatele inițiativei tale. Un bun punct de referință este nivelul actual de salarizare pentru poziția ta, nivelul de experiență, studii, domeniul profesional și regiunea în care lucrezi. O alegere inspirată este să participi la întâlnirea anuală înarmat cu informațiile relevante! La urma urmei, te prezinți pe tine, iar atenția este axată pe performanța ta la serviciu. Problemele personale precum "Am o ipotecă de plătit, vreau să călătoresc mai mult, am 3 copii", nu trebuie ridicate la o astfel de întâlnire, chiar dacă aceste circumstanțe sunt motivul pentru care ai inițiat negocierea.

Sunt realiste așteptările tale?


http://www.paylab.com/blog/wp-content/uploads/sites/23/negotiation_come_back_salary_expectation.png

Revino pe pământ

Dacă nu au existat schimbări majore în responsabilitățile tale și ai rămas în aceeași poziție, te poți aștepta la o creștere salarială de până la 10%, însă o așteptare mai realistă ar fi de aproximativ 4 până la 6% pe an.

Creșterile salariale mai mari decât atât, acordate în mod regulat, sunt rare. Salariul poate crește mai semnificativ dacă treci pe altă poziție sau responsabilitățile tale se schimbă și preiei mai multă răspundere și alte îndatoriri. O creștere progresivă a salariilor de la 15 la 20% este realistă într-o astfel de situație.

Poziția ta curentă și situația actuală a angajatorului trebuie luate în considerare. Dacă o creștere a salariilor nu este posibilă în cadrul companiei, poți negocia, în schimb, alte condiții de muncă, precum:

• Beneficii non-financiare

• Beneficii și concesii

• Program de lucru

• O promovare, o poziție diferită

• Dezvoltare profesională

• Mentoring de către colegi mai experimentați

• Mai multă putere de decizie și responsabilitate


Cum ar trebui să abordezi negocierile?

Nu este nimic mai rău decât să abordezi întâlnirea cu managerul tău ca o luptă pe care trebuie să o câștigi cu orice preț. O astfel de abordare definește managerul ca pe un adversar, iar pe tine ca solicitant al unor beneficii pe care acesta pur și simplu nu este pregătit să le ofere. O astfel de comunicare este contradictorie și nefolositoare. Cel mai simplu și mai elegant este să-ți transformi șeful într-un aliat.

http://www.paylab.com/blog/wp-content/uploads/sites/23/negotiation_cooperative_approach_you_boss_partnership.png

E bine să vezi lucrurile în perspectivă și să încerci să vezi modul de gândire al șefului tău. Care sunt provocările cu care se confruntă? Îl puteți ajuta? Ai posibilitatea de a-i influența decizia sau modul în care sunt abordate anumite îndatoriri de serviciu? Ce pachet de soluții îi poți oferi? O comunicare bazată pe parteneriat oferă un avantaj, deoarece managerii sunt mai predispuși să aprecieze o abordare cooperativă. Într-o astfel de situație, conversația este mai profesionistă și emoțiile sunt puse deoparte.

Iată cum ai putea să-i explici poziția ta: "Îmi place foarte mult munca mea, îmi place compania, mă văd crescând aici și vreau să ofer în continuare tot ce am mai bun. De aceea aș dori să îmi revizuiți salariul, astfel încât să fie corect pentru ambele părți și, cel mai important, să mă motiveze în viitor."


Compară-ți salariul!




Daniela Beráková

CÂȘTIGI CÂT MERIȚI?

Obțineți o comparație salarială personalizată gratuită.

Intră în chestionar