logo

De ce sunt femeile mai puțin categorice decât bărbații în negocierea salariilor?

Lipsa de inițiativă în promovarea propriilor interese personale reprezintă unul dintre motivele principale pentru care femeile câștigă mai puțin decât bărbații, iar cariera lor progresează mult mai lent.

Veniturile mai mici pun femeile situații de risc financiar și dezavantaj la pensionare. Femeile pensionate, femeile singure și mamele singure se confruntă cu cel mai ridicat risc de sărăcie. Ce se află în spatele acestui comportament?

Linda Babcock, profesor universitar în SUA, a început să se gândească mai mult la acest fenomen în anii  90 când a ținut un curs pentru masteranzi la universitatea sa. Compară-ți salariul! Într-o zi, masterandele sale au întrebat-o de ce colegii lor beneficiau de un tratament preferențial din partea universității.

 Colegii lor de sex masculin își desfășurau propriile cursuri la universitate, în timp ce ele ocupau doar poziții de asistență; ei călătoreau la conferințe, iar ele nu; ei puteau amâna examene, ele nu aveau această opțiune. Babcock a început să examineze fenomenul și primul pas a fost să-și întrebe colegii din universitate cum se explică. A primit același răspuns de la toată lumea: masteranzii de sex masculin efectiv au venit să ceară aceste beneficii. Acest lucru a determinat-o pe Babcock să efectueze o serie de experimente și studii sociologice privind gradele comportamentului asertiv, care au confirmat ipoteza sa că bărbații inițiau negocieri pentru a-și atinge propriile interese de patru ori mai des decât femeile. Apoi a analizat salariile inițiale ale masteranzilor de după absolvire și ajuns la o serie de concluzii interesante: absolvenții de sex masculin au negociat salarii de bază cu cel puțin 10% mai mari decât absolvenții de sex feminin. Cartea sa, "Women Don’t Ask" a deschis ochii multor femei și specialiști în resurse umane în efortul de a crea condiții egale la locul de muncă și de a monitoriza inegalitatea salarială în cadrul acelorași posturi.


http://www.paylab.com/blog/wp-content/uploads/sites/23/women-inaquity.png

Care sunt consecințele lipsei de asertivitate a femeilor în negocieri?

Lipsa de inițiativă în promovarea propriilor interese personale este unul dintre factorii majori pentru care femeile câștigă mai puțin decât bărbații și motivul pentru care cariera lor progresează mult mai încet. Pe de altă parte, ego-ul masculin este mai puternic. Potrivit datelor din portalul salarial Paylab.com, bărbații au așteptări salariale cu până la 14% mai mari față de femei. Ei sunt, de asemenea, mai asertivi în negocierile salariale, au ambiții mai mari în carieră, sunt obișnuiți să negocieze direct și deschis în comunicare. Pur și simplu negociază mai mult și sunt mai buni la astfel de negocieri. De asemenea, trebuie remarcat faptul că bărbații nu sunt judecați pentru acest tip de comportament. Dimpotrivă, societatea se așteaptă la asta. Și cum sunt percepute femeile pentru același comportament? Femeile care sunt asertive au șanse mari să fie descrise într-o manieră peiorativă, precum "e arogantă, face pe șefa, își permite prea multe, este carieristă, se întinde prea mult!"

http://www.paylab.com/blog/wp-content/uploads/sites/23/Paylab_assertiveness_men_women_ask_for_more_money_salary_negotiation.jpg

Carieră: Care este motivul comportamentului pasiv manifestat de femei?

Femeile sunt convinse că munca dedicată va fi observată în mod firesc de cei din jur și că salariul lor va crește ca urmare a acestei mulțumiri. Dacă femeile au o relație bună cu șeful sau șefa lor, se așteaptă ca el sau ea să le fie un aliat, care va promova o creștere salarială în numele lor. Cu toate acestea, femeile sunt de multe ori dezamăgite de realitate. Această situație derivă în mare parte din modul în care sunt educate fetele, anume să fie amabile, ascultătoare, modeste și să își lase la o parte nevoile personale în beneficiul celorlalți. Acest lucru poate avea o influență majoră asupra limitelor lor interne și poate naște temeri privind modul de reacție al celor din jur atunci când își exprimă nevoile. Femeile se tem să se îndepărteze de acea imagine a unei colege drăguțe, plăcute și amabile. Până la urmă, negocierile salariale sau cele despre promovare depind în mare măsură de auto-reprezentare și scoaterea în evidență a propriilor succese personale, însă multor femei le este greu să facă acest lucru la fel de bine ca bărbații. Femeile sunt mult mai obișnuite să se gândească la cei din jur atunci când își promovează interesele în comparație cu bărbații.


http://www.paylab.com/blog/wp-content/uploads/sites/23/tigress.png

Acest lucru nu înseamnă în nici un caz că femeile nu sunt negociatori la fel de buni. „Femeile negociază ca niște leoaice atunci când reprezintă un interes colectiv sau când negociază în numele altora”, afirmă Margaret Neale, profesor universitar, care și-a concentrat mult timp cercetările asupra negocierii în cadrul Stanford Graduate School of Business. Există situații în care managerii de sex feminin negociază salarii mai bune pentru subordonați, însă nu iau niciodată inițiativa majorării salariilor proprii. De aceea, la Paylab.com le sfătuim pe femei să se gândească la copii, la membrii familiei și la animalele lor de companie atunci când se află într-o situație în care trebuie să negocieze.

Comunicarea proactivă adresată femeilor în companii

Managerii ar trebui să țină cont de faptul că bărbații și femeile reprezintă grupuri diferite, care gândesc diferit și au o educație diferită, chiar dacă au șanse egale la locul de muncă; angajatorul trebuie să considere aceste diferențe și să se străduiască să ofere salarii similare pentru aceeași experiență și studii. Astfel evită situațiile în care femeile îi abordează pentru a-i întreba de ce colegii beneficiază de un tratament mai favorabil, așa cum i s-a întâmplat Prof. Babcock. În ceea ce privește dezvoltarea carierei femeilor, companiile ar trebui să utilizeze comunicarea proactivă pentru a le informa în mod regulat cu privire la opțiunile și modalitățile pe care le au la dispoziție pentru a crește profesional și personal. Femeile consideră că este mai ușor să ia decizii dacă simt că firma și managerii se axează pe dezvoltarea carierei lor.

Companiile mari au adesea standarde clare privind diversitatea de gen și o abordare echitabilă față de toți angajații. În acest sens, trebuie să desfășoare în mod regulat audituri salariale și să evite diferențele mari de salarizare între poziții similare prin creșterea transparenței. Dat fiind faptul că majoritatea angajaților nu știu cât de mult câștigă colegii am înființat Paylab.com, prin care poți afla dacă câștigă cât merită. Portalul dispune de date fiabile din Europa, Africa, Asia și Pacific pentru a arăta salariile curente în funcție de poziție, pe țară.


Compară-ți salariul!



Daniela Beráková

CÂȘTIGI CÂT MERIȚI?

Obțineți o comparație salarială personalizată gratuită.

Intră în chestionar